• Početna
  • Praksa Evropskog suda za ljudska prava protiv drugih država, primenjiva i u Srbiji

Praksa Evropskog suda za ljudska prava protiv drugih država, primenjiva i u Srbiji

Jedinstvena sudska praksa u Srbiji – presude i odluke Evropskog suda za ljudska prava protiv drugih država sa autorskim sentencama

Samo u okviru programa „Propis Soft“ možete pronaći jedinstvenu sudsku praksu sa presudama i odlukama Evropskog suda za ljudska prava (u daljem tekstu: ESLJP) protiv drugih država, a ne samo protiv Srbije.

Propis Soft: logo

Svi znamo značaj odluka ESLJP donetih protiv Srbije, odnosno njihov uticaj na domaću sudsku praksu i naše zakonodavstvo, ali je vrlo čest slučaj da se protiv drugih država nekoliko godina ranije donose odluke o istim problemima kao i kod nas.

Propis Soft

ISKORISTITE U VAŠEM RADU OVU JEDINSTVENU PRILIKU!!!

Radi se aktuelnim presudama i odlukama koje u postupcima protiv Srbije nisu donete, a isti ili sličan problem postoji i kod nas, odnosno pred našim sudovima, koji u poslednjih nekoliko godina itekako uzimaju u obzir praksu ESLJP, čak i navode odluke ovog suda kao izvor prava u obrazloženjima svojih odluka.

Propis Soft

SVE PRESUDE I ODLUKE U PROGRAMU SU KONAČNE!!!

Posebno napominjemo da naša redakcija svakodnevno prati objavljivanje prakse ESLJP i pažljivo bira, odnosno unosi u bazu presude i odluke sa autorskim sentencama i najvažnijim delovima obrazloženja, a korisnicima možemo dostaviti i celokupne tekstove odluka i presuda.

Takođe, ističemo da u programu „Propis Soft“ do prakse ESLJP u programu možete doći 1 klikom na član Evropske konvencije, ali i na član propisa Republike Srbije koji na isti ili sličan način uređuju konkretno pravo ili obavezu kao i propisi države protiv koje je podneta predstavka.

U programu se nalaze sve najvažnije odluke i presude kao protiv zemalja iz okruženja, tako i protiv ostalih zemalja i redovno će se ažurirati.

Naravno podrazumeva se da program „Propis Soft“ sadrži sudsku praksu od osnovnih do Vrhovnog kasacionog i Ustavnog suda.

POGLEDAJTE SAMO NEKE OD NASLOVA NAINTERESANTNIJIH ODLUKA I PRESUDA IZ RAZLIČITIH OBLASTI PRAVA:

Neadekvatna zaštita od proizvoljnosti i zloupotrebe tajnog nadzora, zadržavanja i pristupa komunikacijskim podacima (čl. 8. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i čl. 166. ZKP)

Dokazi prikupljeni zlostavljanjem okrivljenog od strane privatnih lica, bez učešća državnih aktera (čl. 6. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i čl. 9., 15. I 84. ZKP)

Primena fizičke sile bez izrazite nužnosti (čl. 3. i 8. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, čl. 131. ZKP i čl. 68. Zakona o policiji)

Alternativni uslovi za ponovno razmatranje slučaja i koncept „bitne povrede“ (čl. 4. Protokola br. 7 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i čl. 4. ZKP)

Vođenje paralelnih postupaka kada je različita svrha upravne i krivične kazne (čl. 4. Protokola br. 7 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i čl. 4. ZKP)

Obaveštavanje okrivljenog da mu srodnik može izabrati branioca i pravično suđenje u fazi istrage (čl. 6. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i čl. 68., 75. i 295. ZKP)

Učešće istog sudije kod odlučivanja o pritvoru i o krivici okrivljenog (čl. 6. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i čl. 37. ZKP)

Kasno pružanje zaštite i nezakonito postupanje sa podacima na društvenoj mreži kao nasilje u porodici (čl. 3. i 8. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i čl. 142., 194. i 302. KZ)

Raspirivanje netolerancije od strane političkih predstavnika (čl. 10. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i čl. 317. I 387. KZ)

Nesrazmernost oduzimanja celokupnog iznosa neprijavljenog novca unetog u zemlju (čl. 1. Protokola br. 1 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, čl. 64. Zakona o deviznom poslovanju i čl. 54. Zakona o prekršajima)

Kvantitativni i kvalitativni uspeh u sporu (čl. 6. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, čl. 1. Protokola br. 1 uz konvenciju i čl. 153. ZPP)

Diskriminacija žene podrvgnute vantelesnoj oplodnji u pogledu zaposlenja i naknade za trudničko i porodiljsko bolovanje (čl. 14. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i čl. 1. Protokola br. 1 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda)

Nedelotvorno pravno sredstvo za ubrzanje postupka (čl. 13. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda)

Neizvršavanje imperativnih obaveza prema zaposlenom zbog finansijske situacije poslodavca (čl. 6. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i 118. Zakona o radu)

Nepostojanje jemstva na penziju u fiksnom iznosu (čl. 1. Protokola br. 1 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i čl. 1. do 5a Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija)

Isplata naknade za nezaposlenost izvan maksimalnog zakonskog roka (čl. 1. Protokola br. 1 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, čl. 210. I 211. ZOO i čl. 66., 72. i 76. Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti)

Davanje ličnih podataka korisnika sim-kartica organima vlasti (čl. 8. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i čl. 105. i 126. do 129. Zakona o elektronskim komunikacijama)

Povreda privatnosti video nadzorom za vreme predavanja na fakultetu (čl. 8. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, čl. 5., 15. i 23. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i čl. 200. ZOO)

Glavna obaveza države u pogledu prava na slobodne izbore (čl. 3. Protokola br. 1 i čl. 1. Protokola br. 12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda)

Garancije prava na pravično suđenje u postupku po vanrednim pravnim lekovima (čl. 6. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda)…

Mi pratimo sudsku praksu za Vas!!!

IMATE PITANJE?

Pišite nam

Pozovite nas

026 644 430

Kliknite na ikonicu iznad kako biste nas pozvali.

Pokrenite čet sa nama

Kliknite na ikonicu iznad kako biste pokrenuli čet prozor u donjem desnom uglu.

NEWSLETTER

Sve najvažnije novosti u vašem elektronskom sandučetu.