Mogućnost određivanja samo okvirnih količina u konkurskoj dokumentaciji

Mogućnost određivanja samo okvirnih količina u konkurskoj dokumentaciji

Često se u praksi javlja nedoumica kako postupiti kada se ne može tačno odrediti količina za određeni predmet javne nabavke. Poznato je da svaka neodređenost može dovesti do toga da konkursna dokumenatcija ne bude jasna, a samim tim i do neprihvatljive ponude. Takođe, neodređenost može dovesti i do više mogućih nezakonitosti u postupku, pa se postavlja pitanje mogućnosti i „granica“ ovakve neodređenosti? Ovde posebno imamo u vidu odredbe čl. 93. ZJN:

„Konkursna dokumentacija mora da bude sačinjena na način da omogući pripremu i podnošenje ponude, odnosno prijave.“

U rešenju Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki zauzet je stav da naručilac konkursnom dokumentacijom može da definiše samo okvirne količine za konkretnu javnu nabavku, predviđajući mogućnost odstupanja od zahtevanih količina, u zavisnosti od svojih stvarnih potreba koje nastanu za vreme važenja ugovora a u okviru ugovorene vrednosti, ali na način koji je dovoljno jasan i precizan da omogući privrednim subjektima da sagledaju obim javne nabavke i pripreme ponudu.

Pogledajte odmah tekst ovog rešenja u našem programskom paketu

„Specijal Javne nabavke“

Propis Soft Online

Časopisi i webinari