Search

Advokatska Kancelarija: broj 46, jun 2018.

Stručno elektronsko izdanje namenjeno advokatima, sudijama, tužiocima, drugim pravnicima i svima koji žele da budu u toku sa pravnim aktuelnostima

SVI BROJEVI ČASOPISA

U junskom broju časopisa objavljujemo tekst o diskriminaciji korisnika najnižeg iznosa penzije iz osiguranja poljoprivrednika zbog čega su pokrenute masovne parnice radi naknade štete zbog isplate poljoprivredne penzije u iznosu nižem od iznosa utvrđenog rešenjem Direktora fonda za sve korisnike najnižeg iznosa iz čl. 76. Zakona o PIO („Sl. glasnik RS“, br. 34/2003… i 101/2010).

Autor ovog stručnog rada je advokat – punomoćnik znatnog broja penzionera, sa iskustvom od četrdesetak godina u sistemu penzijskog i invalidskog osiguranja, koji ukazuje na nepravilnosti u radu državnih organa, odnosno njihovih predstavnika, kojima je uvedena prikrivena zakonska diskriminacija korisnika najnižeg iznosa penzije iz osiguranja poljoprivrednika, koja se u kontinuitetu sprovodi od 1.01.2011. godine.

TEMA BROJA: “Pritvor zbog „uznemirenja javnosti“ u praksi”, Mr Sretko Janković, sudija Apelacionog suda u Beogradu – ovaj tekst, iz pera sudije apelacionog suda, izabran je za temu junskog broja jer je veoma teško utvrditi kada je došlo od uznemirenja javnosti i kako se to uznemirenje može odraziti na krivični postupak, pri čemu je ukidanje ove zakonske odredbe predlagano još 2012. godine, a ovaj pritvorski osnov i dalje egzistira u ZKP.

Tema ZA RAZMIŠLJANJE je “Obustava postupka prema maloletnom licu”, dipl. prav. Nenad Jevtić – u okviru koje se bavimo obustavom postupka prema maloletnom licu, odnosno još jednom pišemo o problemima u našem pravnom sistemu, koji nastaju jer se kod pisanja (i tumačenja) propisa ne poštuju pravila struke.

KOMENTARI:
“Problem određivanja pravnog sledbenika u vodoprivredi u sudskim postupcima”, 
dipl. prav. Saša Kulić – u komentaru se postavlja pitanje prema kome treba upraviti tužbeni zahtev radi zaštite prava, odnosno ističe se problem određivanja pasivne legitimacije ako je sporne radnje preduzeo neko ko je pravni prethodnik lica ili organa koji je u tekućoj parnici označen kao tuženi.

“Trzajne povrede vrata – veštačenje u krivičnom i parničnom postupku”, primarijus dr Gavrilo Šćepanović, sudski veštak, Beograd – Trzajne povrede vrata, koje su sa razvojem saobraćaja postale učestalije i danas predstavljaju značajan pravno – medicinski problem, detaljno su obrađene jer je njihovo pravilno veštačenje od velikog značaja kod određivanja naknade nematerijalne štete.

REČ KOLEGE:
“Prikrivena zakonska diskriminacija korisnika najnižeg iznosa penzije iz osiguranja poljoprivrednika”, 
Zorica Tršić, advokat iz Smedereva

AKTUELNA SUDSKA PRAKSA:

I. Krivično procesno pravo – pritvor zbog uznemirenja javnosti
II. Novi pravni stavovi Upravnog suda
III. Diskriminacija – novija sudska praksa
IV. Praksa Ustavnog suda – novi kriterijumi kod primene načela ne bis in idem

Pretplata na časopis

Godišnja pretplata

  • Online izdanje 12 mesečnih brojeva
    + poklon 3 izdanja u štampanom obliku u toku pretplatnog perioda
  • Moguće je odabrati da pretplata kreće od aktuelnog broja ili od nekog ranijeg broja
  • Besplatna dostava za štampano izdanje

10.450

Poručite pojedinačni primerak časopisa

  • Poručite samo poslednji broj ili bilo koji od prethodnih brojeva od 2014. godine. Ukoliko isti imamo na stanju.

    U narudžbenici navesti željeni broj časopisa

1.200

Imate pitanje?

Pozovite nas

Propis Soft Online

Časopisi i webinari